Vigyázat, a rossz szokások könnyen jellemhibákká nőnek!
Jó szokásaink viszont csendes erényekként élnek velünk

Kölcsey Ferenc szavai szerint: „Ismerni a jót könnyebb, mint követni.”

Mi a szokás? Nem más, mint begyakorlott cselekvéssor, amit automatikusan, a figyelem ráirányítása nélkül végzünk. Ezek a cselekvéssorok annyira elmélyülnek, hogy esetleges elmaradásuk kényszerítő hiányérzetet vált ki. E szokások a készség, ismeret talaján alakulnak ki.
A szokások kialakítására azért van szükség, hogy tehermentesítsük a tudatot: ne kelljen mindig minden tevékenységünket figyelni, tudatosan végrehajtani. Így megszokott cselekvéseink nem okoznak különösebb erőfeszítéseket, és megkönnyítik a környezethez való alkalmazkodást.
Az egészség szempontjából a szokások lehetnek hasznosak és károsak. Mindenképpen a család az a miliő, ahol mintakövetéssel rögzülnek ezek a magatartásminták. Az egészségkárosító élvezeti szerek (alkohol, dohányzás) használata a „felnőttség” utáni vágy az önállóság megszerzésének státusszimbólumává válhat. Ettől már csak egy lépés a rászokás.
Tudnunk kell azt mondani: Köszönöm, nem!
A családok belső gondjai, feszültségei megsokszorozzák, felerősítik a családi egészségnevelés problémát. A válsághelyzetben lévő emberek gyakran a sok evésben, ivásban keresik a feloldódást. Mozgásviláguk is beszűkül, tétlenné, cselekvés-szegénnyé válik.

Gondolkozz! Milyen feltételei vannak a helyes szokások kialakításának. Miért lehet nehéz megváltoztatni a kialakult rossz szokásokat? Vannak e helyes egészségi szokásaid? Környezetedben milyen káros szokásokkal találkoztál már? Mi lehet ezeknek az oka?

Érdekesség: egy ismeretlen szerző nagyon találóan írja le, hogy milyen különös módon működik a „szokás” bennünk.

Állandó társ vagyok. A legnagyobb segítség, vagy a legsúlyosabb teher. Felemellek a sikerhez, vagy lerántalak a kudarc poklába. Azt teszem, amit elvársz tőlem. Dolgaid felét, mit teszel, nyugodtan rám bízhatod, és én gyorsan, helyesen elvégzem őket. Könnyű irányítanod, csupán határozottnak kell lenned velem. Pontosan mutasd meg, miként akarsz csinálni dolgokat, és néhány lecke után, azt fogom tenni. Szolgája vagyok minden nagy embernek, és sajnos a sikerteleneknek is. Akik nagyok, azokat én tettem naggyá. Akik sikertelenek, én tettem sikertelenné. Nem vagyok gép, noha pontos vagyok, mint a gépek, és intelligens vagyok, mint az ember. Használhatsz előnyödre, használhatsz hátrányodra, ez közömbös számomra. Végy kézbe, tréningeztess, légy velem határozott, és lábaid elé helyezem a világot. Légy könnyelmű velem, és tönkre foglak tenni. Hogy ki vagyok én? Én vagyok a SZOKÁS!

Kapcsolat   BOKKE Bokor Közösségfejleszto Kulturális Egyesület                                                             design by exa.hu