Bokor közösség
Elmélkedések

ADVENT és KARÁCSONYI IDŐ 2019

 

Kovács László: Hogyan váltsuk meg a világot?
Kérlek Benneteket, hogy jöjjetek velem Betlehembe! Hova is? Egy úri, fényes palotába? Nem, egy büdös istállóba! Majd jól fogjátok be az orrotokat! [...]

 

ADVENT 2019

Kezdődik az adventi időszak.
Jó ideje észrevehetően csökkennek a nappali világos órák és növekszik a sötétség. Egyre csak növekszik. Ha így haladunk tovább, egyszer csak nem is lesz világosság. Mindent elnyel a sötétség. Világosság, fény nélkül pedig alig elképzelhető az élet.
Állítsa már meg valaki sötétséget!
És láss csodát, Valaki meg is állítja. Ugyanaz a Valaki, aki az eget, a Földet, a Napot és a csillagokat alkotta. Nincs fékcsikorgás, nincs dübörgés. Észre sem vesszük. Karácsony környékén lassan, észrevétlenül fordul a folyamat és előbb a világos másodpercek, majd a világos órák kezdenek növekedni.
Az évszakok ritmikus váltakozása minden évben ismétlődik. Évmilliárdok óta.
Néha úgy érezzük, az emberi lelkekben is növekszik a sötétség. A jóakaratú embereknek sokszor volt ilyen érzése a történelem folyamán. Jó kétezer éve semmi látványos esemény nem történt. Egészen hétköznapi történés, hogy megszületik egy kisbaba Betlehemben. Még utána is évtizedekig semmi különös. Ki figyel fel egy jelentéktelen kis nép körében tevékenykedő vándortanítóra? Még arra is kevesen, mikor keresztre feszítik. Pár száz év elteltével viszont egyre többen emlegetik azt a bizonyos betlehemi születést. Annyira, hogy a vándortanító által indított "mozgalom" (Úgy szeressétek egymást, ahogyan én szerettelek titeket!) világvallássá szélesedik. És azóta a lelkekben csökken a sötétség és növekszik a világosság? Nem tudok határozott igenel vagy nemmel válaszolni. Azt tudom, hogy bennem, benned növekedhet, ha a jézusi mintát követjük, és ha bennünk növekszik, van remény, hogy a világ is világosabb lesz.
Ebben segítsenek naponta testvérbarátaink elmélkedései, gondolatai!
(Balogh László)

A 2019. évi adventi elmélkedéseket a Bokor közösség 5. régiójának tagjai készítették, a karácsony utániakat az 1. régió. A várakozás időszakában a vasárnapokra szólókat az "Érted vagyok" folyóiratból vettük át, kiegészítve Mlecsenkov Angel lelkiismeret-vizsgáló, gondolatébresztő kérdéseivel.

2019. DECEMBER
vasárnap
hétfő
kedd
szerda
csütörtök
péntek
szombat
2020. JANUÁR
   

Az adventi elmélkedéseket tartalmazó füzet egyben is letölthető. >>

 

Az oldal tetejére


 

Archív elmélkedések Archívum